ВИКИЛИКС ЈА ОДКРИВА МАНЏАТА ШТО ЦИА ЈА ГОТВЕЛА ЗА МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ




Тогашниот преговарач за спорот околу името Никола Димитров му кажувал доверливи информации на американскиот амбасадор во земјава Филип Рикер за позициите на македонскиот табор во преговорите за името, како и за меѓусебните несогласувања кои ги имале тогашниот претседател Бранко Црвенковски и премиерот Никола Груевски.



Викиликс ја разоткрива горливата манџа која што ни ја запржиле од ЦИА и предавничкиот однос на некој Македонски политичари во однос на Македонските национални интереси


Документот на Викиликс, 30 септември 2008 од средбата Димитров – Рикер.

„Двајцата лидери ескалираа со реториката во медиумите, Црвенковски го обвинува Груевски дека не пристапува сериозно и одговорно во насока на напредок на преговорите, додека пак Груевски одговара дека претседателот всушност намерно создава контроверзии за да си го подобри политичкиот рејтинг бидејќи му се ближи крајот на мандатот и се подготвува за враќање во СДСМ“.

Во депешата што Рикер ја испратил до ЦИА, Стејт Департментот и другите американски институции е нагласено дека Димитров му кажал во строга доверба на Рикер дека Милошоски одбил да има одвоена средба со Нимиц, откако Црвенковски го отстранил од состанокот со посредникот на Обединетите нации.

Според Викиликс, преговарачот пред амбасадорот зборувал дека Црвенковски не верувал во сигурна иднина за Македонија без да стане членка на ЕУ и НАТО и притискал Владата да направи договор за името. За Груевски, пак, рекол дека помалку важни му биле интеграциите во ЕУ и НАТО, а поважно му било да не биде македонскиот лидер кој го загубил уставното име и идентитет.

Во депешите Рикер знаел дека Димитров е поблизок до Црвенковски, а поради несогласувањата со Груевски во претходните месеци, на средбите со Нимиц редовно бил придружуван од шефот на кабинет на премиерот.

ПОВЕЛЕТЕ ВО ГРУПАТА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕКОГАШ ПОДОЛЕ НА ЛИНКОТ

https://www.facebook.com/groups/564041373974379/

Comments

  1. Уредете ја малце страницава а башка ова скриено Кеш поп ап нервира
    https://mazedonien-nachrichten.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

ПУТИН : СОЛУН Е МАКЕДОНСКИ ГРАД

ПУТИН: ГРЦИЈА ДА НЕ СЕ МЕША ВО МАКЕДОНСКИТЕ ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ

ЕРДОГАН - ПОЗНАВАМ САМО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНЦИ